Artikler

Fejringen af Sankt Hans 2024

Med et blik tårnet frem mod sommeren 2024, tegner der sig et billede af en uomgængelig tradition: Sankt Hans. På denne særlige danske højtid, forbindes glæden ved sommerens længste dag med ældgamle traditioner.

Historien bag Sankt Hans

Navnet “Sankt Hans” kommer af Johannes Døberen, som er kendt som Sankt Johannes eller Sankt Hans på dansk. Hans fødselsdag fejres om sommeren og blev tidligt en vigtig midsommerfest. Johannes Døberen er kendt fra Det Nye Testamente, hvor han anerkender Jesus som Guds søn, og døber ham i Jordanfloden. Selve traditionen med midsommerfesten stammer dog tilbage fra før kristendommens indtog i Danmark. Vikingernes fejring af sommersolhvervet, hvor solen står højest på himlen, har rødder i en før-kristen solkult, og symboliserede for dem livsglæde, frugtbarhed, og fejringen af det lyse, i kontrast til vinterens mørke.

Sankt Hans bålet

I dag er Sankt Hans bålet et uundværligt element i fejringen af midsommer. Denne tradition med bål er ligeledes gammel og har sin baggrund i folks overtro. Bålet blev tændt for at rense og beskytte mod onde ånder. I mange familier og lokalsamfund er det en tradition at samles om bålet, synge midsommervisen og nyde hyggelige stunder sammen.

Sankt Hans i moderne tid

I nyere tid er Sankt Hans blevet en begivenhed, hvor vi stadig fejrer sommeren, men også bruger det som en anledning til at være sammen med familien, venner og lokalsamfund. Fejringen kan variere fra sted til sted i Danmark, men fælles for fejringen er båltale, bål, musik og hygge.

Du kan se frem til Sankt Hans 2024 ved at planlægge dine egne traditioner. Måske ønsker du at opleve en større bys offentlige arrangement, at tage på en af de mange danske strande for at se bålene, eller at holde en hyggelig aften i haven med nærmeste familie.

Opsamling

Sankt Hans er en dansk tradition, der fejrer sommeren, samtidig med at den minder os om vores historie. Det er et åndehul i hverdagen, hvor vi kan være sammen om noget hyggeligt og mindes vores fælles kulturarv. Sankt Hans 2024 kommer til at forene disse gamle skikke med nye måder at fejre sommeren på, og det er en begivenhed, det er værd at se frem til.

You may also like...