Psykoterapi er en proces, der hjælper folk med at løse personlige problemer og konflikter. Det kan hjælpe folk til at forstå sig selv bedre og foretage positive ændringer i deres liv. Hvis du overvejer at søge terapi, er det vigtigt at vælge en dygtig terapeut, som kan hjælpe dig med at nå dine mål. Der er mange kvalificerede terapeuter at vælge imellem. Her er nogle tips til at hjælpe dig med at finde den rette til dig med kort ventetid.
Indse dine problemer
Først skal du overveje, hvad du håber at opnå gennem terapi. Kæmper du med et specifikt problem eller spørgsmål? Ønsker du at forbedre dine relationer eller dine håndteringsevner? Eller søger du mere indsigt i dig selv og dit liv? Når du har en bedre idé om, hvad du gerne vil tage fat på i terapi, kan du begynde at lede efter en terapeut, der kan hjælpe dig med at nå disse mål.
Spørg rundt
Tal med venner, familiemedlemmer og kolleger, der har været i terapi før. Spørg om deres erfaringer med den terapeut, de har brugt, og om han eller hun var nyttig for dem personligt. Ud over anbefalinger fra folk i din omgangskreds kan du spørge din læge, om der er nogen terapeuter i dit område, som han eller hun kan anbefale.
Lav research online
Det er også en god idé at lave lidt research på internettet, før du vælger en terapeut. Du bør overveje, hvad der er vigtigt for at du kan føle dig godt taget imod, hvilke kompetencer psykologen giver udtryk for, hvilket indtryk du får af psykologens hjemmeside og beskrivelse af sig selv og sit arbejde. Nogle gange kan det føles trygt at finde en psykolog der ligner én selv eller det kan være rart med en person der adskiller sig fra dig selv, din familie eller vennekreds.
Det betaler sig at vælge en psykolog du har det godt med, fremfor bare at tage hen til den nærmeste.
Find en psykolog du klikker med
Når du har indsnævret din søgning, er det også en god ide at ringe til psykologen. Det er ikke det samme som en gratis konsultation, men kan godt give et indtryk af om psykologen virker forstående og imødekommende. Du er ikke forpligtet til at bestille en tid med det samme, men må gerne bede om betænkningstid inden i laver en egentlig aftale. Det er vigtigt du spørger dig selv, om du føler dig tryg ved at tale om dine problemer med psykologen, og om han eller hun har en god forståelse for, hvad du ønsker at opnå gennem terapi. Hvis svaret er ja, så har du sandsynligvis fundet den rette terapeut til dig.
Hvis du ikke føler dig tryg ved en bestemt terapeut, skal du ikke være bange for at bede om at blive henvist til andre terapeuter, indtil du finder en, der passer godt til dig. Husk, at det er vigtigt at føle sig tryg og komfortabel med din psykolog for at få den mest muligt ud af terapien. Find psykolog nær Struer, hvis du bor i omegn.
Forskellen på en psykolog, en kliniks psykolog og en psykiater
En psykolog er en person, der har studeret psykologi på universitetsniveau, og som kan være uddannet i forskning og har en lille smule praktik. Hvis du søger hjælp til personlige problemer som stress eller depression, er det en klinisk psykolog du leder efter. Det vil sige en psykolog, der har en terapeutisk efteruddannelse og har terapierfaring. En psykiater er en læge med speciale i psykiske lidelser. Oftest behandler psykiateren kun med medicin, men enkelte har også samtaleforløb. En psykiater har ikke nødvendigvis en terapeutisk videreuddannelse.