Artikler

Sådan foregår en begravelse i Danmark

Begravelser er ikke noget, som nogen personer er glade for! For de betyder naturligvis, at vi har mistet et familiemedlem, en god ven, en kollega eller på anden vis en person, som man vil være med til at sende afsted på den sidste rejse.

I Danmark vælger de fleste at få en kirkelig begravelse. Det er også muligt for folk, der ikke er medlem af folkekirken eller kommer fra andre trossamfund at låne f.eks. et kapel til at få foretaget afskeden. Men de fleste begravelser elelr bisættelser i kirkerne foregår altså for folk, der stadig er meldt ind og opvokset i den kristne tro.

Ved dødsfaldet vælger de fleste at kontakte en bedemand. Vores lokale bedemand i Rødding forklarer, at det er helt normalt, da bedemanden hjælper familien med omstændighederne omkring begravelsen, så familien kan fokusere på at være der for hinanden.

Forud for begravelsen skal familien tale med præsten og kirkens personale om at finde en dato for begravelsen. Dette klares som regel uden problemer, hvorefter familien får mulighed for at indgå i nærmere dialog med præsten. Præsten skal nemlig holde en mindetale som en del af ceremonien i kirken, og hertil kan familien fortælle gode historier og sætte ord på den afdødes karakter. Dertil skal der vælges sange og salmer, som skal indgå i ceremonien.

Der skal dog også arrangeres ting uden for kirkens rum. Det drejer sig om at vælge en kiste eller urne, arrangere blomster og kranse, få bestilt en gravsten, udforme og indsende an dødsannonce og evt. takkeannonce til efter begravelsen samt meget mere. I forbindelse med disse ting kan bedemanden bistå, så familien kan fokusere mere på at bearbejde deres tab.

Bedemanden kan desuden også hjælpe, hvis der f.eks. skal søges om begravelseshjælp eller afklares ting i forbindelse med f.eks. Min Sidste Vilje (et dokument, den afdøde kan have udfyldt forud for sin død, hvori der fremgår specifikke ønsker til begravelsen).

Bedemanden kan dermed lette familien for mange opgaver, mens de får styr på deres sørg og tager sig af de mere bløde aspekter i forbindelse med planlægningen.  

You may also like...